torsdag 24 mars 2016

Marskväll.

"orrrt orrrt orrrt psi orrrt orrrt orrrt psi orrrt orrrt orrrt psi" en morkulla flyger över oss där vi står i skogsgläntan denna skymning i mars månad Lasse och jag. Vi är egentligen ute för att lyssna efter ugglor i ett område där vi under föregående höst hängt några uggleholkar. Även tranparet hörs ljudligt bortifrån sjön och vi anar ljudet av några tofsvipor från åkerlapparna borta vid byn.


Vi håller oss kvar i gläntan medans fullmånen reser sig mellan några träd borta i öster och en knipa visslar förbi över oss på jakt efter något öppet vatten att övernatta i. Nu börjar det att bli mörkt men om en stund har månen kommit lite högre upp på himlen och då blir det lite ljusare igen.
"hooooouh.........ho,ho´ho´ho´hooooouh" en kattuggla tar till orda borta i öster och tätt efter det svarar en annan i riktning åt nordväst. Hörde du tänkte jag säga till Lasse men ser i det allt mer tilltagande månljuset som avspeglar sig i ansiktet på honom att han har hört dom.


När vi lyssnat på duellanterna ett tag bestämmer vi oss för att följa traktorvägen in i skogen för att kanske ha turen att höra pärluggla. När vi gott ett stycke in i skogen stannar Lasse tvärt och jag förstår att han uppfattat ett ljud så jag stannar i steget, vi står tysta några sekunder sen hör vi en av kattugglorna igen bortifrån gläntan. Vi fortsätter längs vägen i månskenet som är så starkt att vi inte behöver lysa med några lampor.
När vi stannar nästa gång hör vi en räv som skriker ut ett hjärtskärande skri bortifrån nästa glänta som vi är på väg mot. Väl framme vid gläntan har räven tystnat och här ute i den öppna terrängen lyser månen riktigt starkt.


Vi vänder tillbaka mot bilen och när vi är tillbaks i gläntan så har en av kattugglorna satt sig och spela precis i skogskanten, det är en mäktig upplevelse att höra hoandet på så nära håll men troligtvis uppfattar den våran närvaro och tystnar. Pärluggla får vi inte höra denna kvällen men att det finns kattugglor så nära där vi hängt holkar gör att vi tror och hoppas att vi kanske kan hjälpa till med att ugglorna kan öka lite i antal.

söndag 13 mars 2016

Dimma.

Igår morse var det rejält dimmigt.

Bilderna är från Karsbo och Kullebo.







lördag 12 mars 2016

Morgondis.

Från mitt fönster i morse kl 05:46.


Klicka på bilden så blir den inte så flammig.